måndag 7 oktober 2013

Partiledardebatten i SVT

Det var enkelt att utse vinnare efter gårdagens partiledardebatt: väljarna. Det var uppenbart att regeringspartierna kände sig pressade av de usla opinionssiffrorna och därför som uttalad strategi hade kastat handskarna. Utfallet blev en av de bästa debatter som SVT sänt på bra länge.

Hägglund (KD) och Björklund (FP) gick på knock direkt och fullständigt pulveriserade oppositionen i det inledande ämnet nämligen sjukvårdsfrågan. Hägglund och Björklund gjorde nog sin bästa debatt någonsin. Om det inte hade varit för mitt goda omdöme så skulle jag rent utav kunnat tänka mig att rösta på någon av dessa herrar...

Jonas Sjöstedt (V) lät som en typisk vänsterpartist, allt har blivit sämre under den borgerliga regeringen och får bara vänstern komma i regeringsställning så blir sjukvården bättre, jobben fler, skolorna bättre (nu även med läxor, tydligen), ja minst sagt allt blir bättre. Exakt hur detta mirakel kommer att inträffa är som vanligt betydligt mer oklart.

Åsa Romson (MP) lät som vanligt som ett självspelande piano med en strid ström av aldrig sinande "evergreens", om uttrycket ursäktas. Hon är ingen dålig debattör och man får i varje fall ger miljöpartiet "credit" för att inte hyckla med sin verklighetsfrånvända politik.

Stefan Löfven (S) är ingen vidare debattör, men det behöver han inte vara. Han går hem ändå. Han har sett verkligheten, han har skit under naglarna. Löfven är en ganska otypisk politiker, vilket inte är särskilt konstigt. Det går hem i stugorna.

Reinfeldt (M) spelade ut hela registret, allt från statsmannalikt uppträdande till ren högerslugger. Extra offensiv var han i ordväxlingen när han pressade Löfven i regeringsfrågan. Politikerräven Reinfeldt är kanske Sveriges vassaste debattör.

Jimmie Åkesson (SD) brukar inta en ganska försiktig hållning i debatterna, men även han var ovanligt kraftfull. Han gjorde inte alls någon dålig debatt men får bara prata en bråkdel jämfört med alla andra partiledare. Oftast släpptes han in mot slutet och avbröts nästan direkt av programledarna. Han hade en hård ordväxling mot Jonas Sjöstedt som var kul att se.

Annie Lööf (C) var som vanligt full att inövade plattityder. Alliansens svagaste kort.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar